KSIĄŻKA

Fascynująca historia cyrdu w Anglii – jak powstał ten trunek, skąd pochodzi, z jakich jabłek się go robi, co to jest “wassail”, kim był wicehrabia Scudamore i co zrobił, co to jest LARS?

Kilka słów o książce

Książka “Historia cydru. Anglia”  to efekt prawie dwuletniej pracy – kwerendy bibliotecznej, wizyt w muzeach i archiwach, niezliczonych wyprawach na pchle targi w poszukiwaniu starych książek o jabłkach, wyjazdów na festiwale cydrowe i do fabryk.

Co zawiera książka?

Książka składa się z trzech rozdziałów, a w nich: historia cydru angielskiego od czasów neolitu do czasów współczesnych; historie rodzin cydrowych (Weston, Bulmer, Thatcher); tradycje i obyczaje angielskie związane z jabłkiem, np. wassail – modlitwa do drzewa jabłoni. Każdy rozdział opatrzony zdjęciami z rejonu zachodniej Anglii, miejscu, gdzie cydr się narodził.

Czego nie ma w książce?

Książka nie jest poradnikiem na temat produkcji cydru. Nie ma tu porad ani wskazówek. Jest kilka informacji o tym, jak się robi cydr, ale raczej w ujęciu historycznym. Wszystko, co dotyczy produkcji, będzie zawarte w innej książce.

Gdzie mogę ją kupić?

W chwili obecnej tylko na tej stronie (zakładka Sklep), ale w przyszłości będzie dostępna w kilku miejscach (w Internecie i sklepach stacjonarnych).

Czy jest dostępny e-book?

“Historia cydru. Anglia” jest już dostępna tylko w wersji elektronicznej. E-book dostępny tutaj.

Dla kogo jest ta książka?

  • Dla osób, które chciałaby się dowiedzieć czegoś więcej o cydrze
  • Dla sadowników
  • Dla osób lubiących historię oraz kulinaria
  • Dla producentów cydru – może to być prezent dla pracowników, klientów, partnerów biznesowych
  • Dla właścicieli sklepów winiarskich
  • Dla przedstawicieli handlowych z branży alkoholowej
  • Dla dziennikarzy z mediów alkoholowych

 

STRESZCZENIE:

Rozdział pierwszy: Skąd pochodzi jabłko? Najstarsze odkrycia archeologiczne jabłek w Anglii. Czasy neolitu i pierwsi osadnicy. Czasy rzymskie: handel winami, początki upraw jabłoni. Celtowie – alkohol w życiu codziennym. Normanowie w Anglii – początek popularyzacji cydru. Chrześcijaństwo i klasztory – sady i ogrody w majątkach przyklasztornych. Upadek klasztorów. Czarna śmierć i jej następstwa dla sadowników. Powstanie chłopskie. Odrodzenie sadów i ogrodów w czasach Tudorów. Autorzy dzieł dotyczących jabłek i produkcji cydru. John Scudamore i nowa odmiana jabłka.  John Worlidge i jego urządzenie do kruszenia jabłek (ingenio device). Powstanie butelki do cydru. Badania naukowe Thomasa Andrew Kinghta. Katalogi owoców – „pomonas”. Wędrowni cydrownicy. Instytut badawczy LARS w Bristolu.

Rozdział drugi: historie trzech rodzin: Bulmers, Westons, Thatchers – najstarszych i największych producentów cydru w zachodniej Anglii.

Rozdział trzeci: tradycje i obyczaje anglosaskie związane z jabłkiem, np. wassail (modlitwa do drzewa), zabawy na Halloween, Dzień Jabłka, święto zbiorów (Harvest Festival).