Dość często słyszę głosy, że cydr w Polsce jest za drogi dla polskiego konsumenta. To najczęściej pojawiająca się opinia także w Internecie. Ludzie mylą cydr z piwem lub tanim winem jabłkowym. Słychać głosy, że cydr jest za kwaśny albo zbyt słodki i klienci nie zapłacą kilkunastu/kilkudziesięciu złotych za butelkę.
Pozwolę sobie przytoczyć kilka komentarzy, które znalazłam w sieci pod artykułami dotyczącymi cydru. Poniżej kilka wypowiedzi z Internetu na temat cydru:
Lubię cydr – nie kupuję, bo za drogi- powinnien kosztować maks 5 złza butelkę 0,75 l.
Cydr jest zbyt drogi (…) powinien kosztować tyle co piwo.
bo cydr jest cenowo nieadekwatny do swojej jakości i za mało jest gatunków, rodzajów i smaków (…)
Najpierw płaczą że jabłek nie ma gdzie sprzedać a potem walą cenę z kosmosu za cydr więc co się dziwić.
Byle jaki cydr, który u nas kosztuje 10 złotych, we Francji kupisz za 1 euro. Dobry cydr w Polsce to cena porządnego wina (średnia półka) – to absurd, bo koszty produkcji są wielokrotnie niższe i dlatego sprzedaż spada.
Dlaczego cydr jest drogi?
Uważam, że „tani” i „drogi” to bardzo względne i subiektywne pojęcia. Każdy z nas przypisuje inną wartość różnym rzeczom. Dlatego nie skupiałabym się na tym, ani na zawartości naszych portfeli (dla jednych zawsze będzie zbyt tanio, dla innych zawsze za drogo), a raczej zadała pytanie „dlaczego cydr jest wyjątkowy i co składa się na jego cenę?”
W moim odczuciu cydr jest trudny do zrobienia, bo wymaga dużo czasu i uwagi (podobnie jak wino). To nie jest produkt, który można zrobić w kilka dni. W ogóle zrobienie dobrego alkoholu to w moim przekonaniu nie lada sztuka wymagająca wiedzy i doświadczenia. Uważam, że dobre jakościowo alkohole powinny odpowiednio kosztować, ale nie mnie jest oceniać, ile to powinno być.
Przeciętny klient nie wie, jak się robi cydr, postrzega go jako piwo, czy inny napój piwny (shandy, radler), więc nic dziwnego, że będzie oczekiwał ceny zbliżonej do ceny piwa. Oczywiście można spotkać w sklepach „cydry” kosztujące kilka złotych, tylko że one nie mają nic wspólnego z tradycyjną produkcją rzemieślniczą.
Ceny cydru w Wielkiej Brytanii
Postanowiłam sprawdzić, ile kosztuje cydr na sklepowych półkach w Anglii – największego producenta cydru na świecie. Wybrałam się do kilku marketów (tańszych i droższych) oraz do sklepów specjalistycznych z alkoholem w moim mieście, a także będąc przy okazji w Muzeum Cydru w Hereford sprawdziłam także ceny w sklepiku z pamiątkami, gdzie cydry zajmują najwięcej miejsca.
Supermarkety
Co mamy na półkach w marketach? W większości cydr z wielkich koncernów (Westons, Bulmers, Thatchers). Wybrałam trzy markety z różnych półek cenowych (od najtańszego po najdroższy). Poniżej kilka zdjęć.
Asda
Tutaj cydry po 2£ (500 ml), w promocji 4 butelki po 6£. W puszkach jest Thatchers po 1.67£ za 330 ml. Najdroższa była butelka Rekorderling po 2.05£.
Sainsbury’s
Tutaj cydry z koncernów ciut tańsze (1.90£), mimo że sam market jest postrzegany jako droższy niż Asda. Na półce stał także cydr Hawkes za 2£ (500 ml) oraz Sxollie (RPA) za 1.80£ (butelka 330 ml), a także butelka 500ml Aspall za 1.90£.
Waitrose
Tutaj największy wybór cydrów dla bardziej wymagających klientów. Najtańsze cydry w butelkach 500 ml były w promocji po 1.67£ (normalna cena 2.09£). Cydry marki własnej „Waitrose” kosztuje 1.75£. Hawkes w czteropaku (puszki 330 ml) kosztuje 6£. Znalazł się tu także na półce Chalkdown Cider w butelce 0.75 l za 10£ (dodam, że produkuje go osoba polskiego pochodzenia). Znalazło się tu także coś, co mogę nazwać „napojem cydrowym” – Rekorderling Botanicals, cydr wymieszany z różnymi dodatkami np. brzoskwinia, mięta, rabarbar, bazylia w cenie 2£ za 330 ml (w promocji 3 butelki za 5.25£). W Asdzie także po 2£ za butelkę botanicznego napoju.
Sklepy specjalistyczne
W Cheltenham, gdzie mieszkam, odwiedziłam dwa najbardziej popularne sklepy (szczerze mówiąc o innych nie słyszałam, a w sklepach winiarskich cydru nie mieli): Bath Road Beers oraz Favourites Beers, które mają w ofercie cydry rzemieślnicze.
Poniżej zdjęcia ze sklepu Bath Road Beers. Tutaj ceny za butelkę 500 ml zaczynają się od 3£. Najdroższa butelka była po 10£ (Tom Oliver).
Muzeum Cydru w Hereford
W muzeum ceny były podobne jak w specjalistycznych sklepach, zrobiłam kilka zdjęć, ale naklejki z cenami są tam ledwo widoczne. Przedział cenowy to także 3-10£. Najdroższe było brandy cydrowe, ale to już inna para kaloszy (30£) 🙂
Imprezy, festiwale, jarmarki
Znalazłam także zdjęcie ze świątecznego jarmarku, gdzie kubeczek grzanego cydru (ok. 200 ml) kosztował 3£, a także zdjęcie cennika z cydrowni Once Upon A Tree, gdzie były ceny wyższe niż w sklepie (tzw. show prices) podczas festiwalu The Blossom Time w wiosce Putley.
Na zakończenie dodam tylko, że minimalna stawka godzinowa za pracę w Wielkiej Brytanii to 8.21£. Tak więc nawet najmniej zarabiający Brytyjczyk może sobie pozwolić na nieco droższe cydry. Nie wiem, ile kosztuje cydr w innych krajach, ale myślę, że w przyszłości zbadam ten temat i uzupełnię ten wpis także cenami z pubów i restauracji. Jeśli macie informację o cenach w innych krajach to zachęcam do pozostawienia komentarza.
Kilka lat temu za czasów studenckich – podczas Erasmusa w Irlandii Północnej jedynym alkoholem, który mnie interesował był właśnie cydr Byliśmy w fabryce whisky Bushmills, ale ten trunek do mnie nie przemawiał mimo zachwytów wielu
Ciekawe info, ceny cydru w innych krajach. Nigdy nie zwracałam na to uwagi
Cydr uwielbiam w lato, a cena zależy od jakości 🙂