Much Marcle to mała wioska w hrabstwie Herefordshire zamieszkana przez kilkaset osób. Położona jest między miejscowościami Ross-on-Wye i Ledbury. Nie dojeżdża do niej żaden autobus komunikacji miejskiej, nie ma pociągu, a drogi są tam tak wąskie, że dwa auta ledwo mogą się minąć. Wokół same pola i sady. To tu znajduje się fabryka cydru Westons.
Kilka niepozornych budynków z kamienia to dawne budynki gospodarcze rodziny Weston. Za nimi – wielkie hale i magazyny, czyli nowoczesna fabryka cydru. Otwarta dla zwiedzających przez 7 dni w tygodniu, nawet w trakcie pracy. Ja odwiedziłam fabrykę w niedzielę, więc nie miałam okazji zobaczyć cydrowni pracującej pełną parą.
Cydry produkuje się tutaj od lat 80-tych XIX wieku, a na terenie fabryki nadal stoi dom, gdzie mieszkał założyciel farmy Henry Weston. Dom nadal jest zamieszkany przez potomków rodziny.
Trochę historii
Henry Weston i jego żona Emily wprowadzili się do majątku The Bounds w Much Marcle w 1878 roku. Westonowie pokochali rejon Herefordshire od pierwszego wejrzenia i postanowili zająć się uprawą jabłek na farmie o powierzchni 166 akrów. Mieli dziewięcioro dzieci i aby utrzymać rodzinę zaczęli produkować cydr. W 1881 na farmie zaczął działać młyn cydrowy (cider mll) zasilany siłą pociągową konia.
Gwałtowny rozwój kolei angielskiej w XIX wieku sprawił, że od roku 1885 cydr z Much Marcle był dostępny w Londynie, a nawet w Szkocji. Wkrótce 75% cydru z farmy Westona było sprzedawane poza hrabstwem Herefordshire. Z roku na rok biznes się rozrastał (tylko i wyłącznie za pomocą poczty pantoflowej i rekomendacji, nie mieli żadnej reklamy w ówczesnej prasie). Dzięki pomocy przyjaciela rodziny, wpływowego działacza Radcliffe’a Cooke’a, cydr zyskał popularność także w kręgach politycznych. Dzięki jego kontaktom i wizji przemysł cydrowy bardzo się rozwinął. To Cooke lobbował na rzecz komercyjnej produkcji cydru, a jego działania przyczyniły się do odrodzenia sadów podczas depresji w rolnictwie brytyjskim (w latach 1873-1896).
Obecnie fabryka Westons jest jednym z największych producentów cydru w Wielkiej Brytanii (obok Bulmers i Thatchers). Jej cydry są dostępne w każdym supermarkecie i pubie oraz eksportowane do 40 krajów. W firmie pracuje 4 i 5 generacja rodziny Weston. Warto dodać, że dyrektor fabryki – Helen Thomas (prawnuczka Henry’ego) była pierwszą kobietą, która stała na czele stowarzyszenia National Cider Makers Association.
Wycieczkę czas zacząć
Zwiedzanie fabryki zaczyna się od hali, w której znajdują się prasy. Jeden cykl pracy maszyn zajmuje 1,5 godziny, podczas którego 10 ton miąższu jabłkowego zamienia się w sok. Następnie przechodzi się do pomieszczenia, gdzie znajdują się beczki. W fabryce jest ich 43 i jest to największa kolekcja beczek cydrowych w Wielkiej Brytanii, a niektóre mają nawet 200 lat! Beczki w fabryce mają imiona, niektóre córek Westona (np. Jessie), a pozostałe lokalnych i europejskich drużyn piłkarskich (Liverpool) lub fikcyjnych postaci z filmów lub bajek. Cydr leżakuje w beczkach od 8 do 18 miesięcy. Każdej jesieni fabryka Westons przerabia 18 tys. ton jabłek.
Najpopularniejsze odmiany jabłek cydrowych wykorzystywanych w fabryce to: Michelin, Dabinett, Slack-ma-Girdle, Sweet Alford, Porters Perfection, Pint, Rock, Teddington Green. Jabłka do produkcji cydru pochodzą z sadów znajdujących się w promieniu 50 mil wokół fabryki. Fabryka Westons ma także własne sady, część z nich uprawiana jest w sposób tradycyjny (jabłka zbierane są ręcznie, a nie maszynowo).
Cała wycieczka po fabryce trwa około 1,5. Odwiedzający mają możliwość zobaczenia także butelkowni, magazynu oraz składu kegów gotowych do transportu do pubów w całej Wielkiej Brytanii. Na koniec wizyty w firmowym sklepie odbywa się darmowa degustacja cydrów, a każdy z zwiedzających dostaje na pamiątkę mały porcelanowy kubeczek do picia cydru. Obok sklepu w starych budynkach farmy jest restauracja i kawiarnia, a ogromny plac zabaw dla dzieci (mój syn go uwielbia) znajduje się po przeciwnej stronie drogi prowadzącej do cydrowni.
W firmowym sklepie można kupić cydry Westons, a także innych producentów. Najbardziej znane marki fabryki to: Stowford (i jego owocowe wariacje), Henry Weston Vintage (nowością jest rosè), Old Rosie, Mortimers Orchard. Więcej o markach tutaj: https://www.westons-cider.co.uk/ciders/#
Cydry firmy Westons zdobyły liczne nagrody branżowe, m.in. International Cider Challenge, Bartender Brand Awards, British Bottlers Institute, Gorcer Drinks Awards.
Na koniec wpisu wklejam linki do krótkich filmów promujących fabrykę:
*
Lubię przyjeżdżać w to miejsce zimą, gdy odbywa się jeden z największych eventów w okolicy – wassail, czyli rytuał na cześć drzewa jabłoni. Jest to niesamowite, mistyczne przeżycie, pełne ognia, zabawy, muzyki i cydru. Więcej o wydarzeniu tutaj i tutaj.