Nordic International Cider Awards (NICA) to międzynarodowy konkurs, którego pierwsza edycja miała miejsce rok temu w Bergen w Norwegii. Tegoroczona odsłona odbyła się w Rydze, stolicy Łotwy. Oto moja krótka relacja z pobytu.
O konkursie
Nordic International Cider Awards w Bergen była pierwszą tego typu imprezą, gdzie spotkali się producenci, dystrybutorzy i konsumenci z krajów skandynawskich i bałtyckich, aby razem celebrować cydr oraz jabłka. Organizatorom NICA przyświeca idea “działaj lokalnie, myśl globalnie”, dlatego na imprezę zaproszono gości z wielu krajów, aby podzielili się swoim doświadczeniem i ekspercką wiedzą. Więcej o pierwszej edycji przeczytacie tutaj.
Baltic Country Holidays
Baltic Country Holidays (Lauku celotajs) to stowarzyszenie turystyki wiejskiej z siedzibą na Łotwie założone w 1993 roku. Stowarzyszenie zrzesza małe, rodzinne podmioty oferujące zakwaterowanie i usługi turystyczne na łotewskiej wsi oraz organizuje wycieczki. Swoją działalność rozwija także w sąsiedzkich krajach – w Estonii i na Litwie. Więcej o ich działalności przeczytacie tutaj. W tym roku stowarzyszenie było organizatorem spotkania w Rydze.
Ryga nas wzywa 🙂
Decyzję o wyjeździe podjęłam niemal spontanicznie, gdy zobaczyłam listę ekspertów, którzy mieli przjechać do Rygi. Powiedziałam mężowi, że jedziemy i nawet nie ma się co zastanawiać. Mój syn – dla którego cydr jest nudny (co zrozumiałe! 🙂 ) – był zadowolny z przedłużonych wakacji (opuścił kilka dni w szkole) i możliwości zobaczenia nowego kraju (nigdy nie byliśmy na Łotwie).
Do Rygi przylecieliśmy 5 września wieczorem. Od razu udaliśmy się do hotelu, aby odpocząć po podróży i nabrać sił na następny dzień.
6 września – Welcome get-together dinner
Środę zaczęliśmy od spaceru po Rydze. Stolica Łotwy zachwyciła mnie piękną architekturą, a także czystością, uprzejmością oraz tym, że większość napotkanych osób mówi po angielsku.
Wieczorem udaliśmy się do baru Sidrerija, gdzie powitali nas organizatorzy i mieliśmy możliwość zapoznania się z innymi uczestnikami wyjazdu oraz zjeść wspólnie kolajcę. Wśród obecnych byli m.in. cydrownicy z krajów skandynawskich i bałtyckich, sommelierzy, eksperci z branży alkoholowej, pracownicy organizacji pozarządowych, przestawiciele różnych stowarzyszeń winiarskich, blogerzy, dziennikarze. Wśród bardziej znanych osobistości należy wymienić: Claude Jolicoeur (Kanada), Tom Oliver (Wielka Brytania), Darlene Hayes (USA), Yann Gilles (Francja), Michael Stockl (Niemcy, Cider World), Natalia Wszelaki (Niemcy/Polska, Cider Explorer), Haritz Rodriguez (Ciderzale, Kraj Basków).
7 września – Riga Food 2023
Kolejny dzień rozpoczął się od wizyty na targach żywności Riga Food, gdzie cydrownicy z Łotwy, a także ich goście z innych krajów częstowali cydrem w ramach Cider Festival na stoisku narodowym Łotwy.
O godzinie 11.30 nastąpiło uroczyste wręczenie nagród w konkursie Nordic International Cider Awards. Pełna lista wyników jest dostępna tutaj.
Wieczorem czekała nas przechadzka z przewodnikiem po starówce oraz kolacja. Z racji tego, że nasza grupa była dość duża, zostaliśmy podzieli na dwie grupy i część osób miała kolację w innej restauracji. Ja akuart byłam w tej drugiej, mniejszej grupie, co – summa summarum – okazało się dobrym rozwiązaniem, bo było bardziej kameralnie i spokojnie. Miałam okazję porozmawiać z osobami z Finladnii, Szwecji oraz Niemiec.
8 września – seminarium
Czwartkowy poranek to czas konferencji branżowej, której towarzyszyła wystawa jabłek przygotowana przez Dobele Institute of Horticulture.
Poniżej program wykładów:
- A vision of the role of cider in the spectrum of Baltic drinks and culinary tourism / Asnate Ziemele, Baltic Country Holidays, Latvia
- Growing the Nordic and Baltic cider producers’ network / Johan Sjostedt, Sweden
- Cider Pommages for Nordic Regions / Claude Jolicoeur, Canada
- Future Tastes/ Tom Oliver, UK
- Terroir and impacts / Darlene Heyes, USA
Po lunchu uczestnicy udali się na wycieczkę do cydrowni, w której ja niestety nie mogłam uczestniczyć. Także ostatniego dnia, 9 września, odbyła się kolejna wizyta studyjna do łotewskich cydrowni, lecz ja już musiałam jechać na lotnisko i wracać do Anglii.
Podsumowanie
Wyjazd do Rygi to była jedna z lepszych decyzji, jaką ostatnio podjęłam. Organizacja eventu była bardzo dobra, nie mogę się właściwie do niczego przyczepić. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jedynie żałuję, że tak krótko byłam w Rydze (niecałe 4 dni).
Mam nadzieję, że wiedza i doświadczenie, a także kontakty, które zdobyłam, pozwoli nam, Polakom, zorganizować kolejną edycję konkursu NICA w Polsce.